Waarom Natuurlijke Cosmetica?

Mijn eerste blog gaat over, hoe kan het ook anders, het belang van natuurlijke cosmetica.

Wanneer je je realiseert dat de gemiddelde vrouw met behulp van synthetische huidverzorging en make-up producten elke dag rond de 168 chemicaliën op haar huid krijgt, en dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is, dan is het eigenlijk heel logisch om zorgvuldige keuzes te maken voor de beste verzorgingsproducten. Wat we op onze huid aanbrengen dringt door tot in de onderste huidlagen en komt tevens terecht in onze bloedsomloop. Het is daarom belangrijk om natuurlijke ingrediënten en lichaamseigen stoffen te gebruiken.
Basis creme
Helaas worden er in veel cosmetica producten synthetische-, hormoon verstorende stoffen toegepast waarvan de schadelijke bijwerkingen soms pas jaren later aan het licht kunnen komen. De wetenschap heeft aangetoond dat deze stoffen zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als hormonen, of -net het omgekeerde- de werking van je hormonen kunnen gaan blokkeren. Hierdoor kan je hele hormonale systeem verstoord raken, met mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, diabetes, borst- en prostaatkanker en nog heel wat andere aandoeningen. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat deze gezondheidsproblemen zich ook daadwerkelijk voor zullen doen maar naar mijn mening kan je deze eventuele triggers beter voorkomen dan genezen!

In Nederland is er helaas geen wetgeving die deze schadelijke stoffen aan banden legt. In Denemarken en Frankrijk daarentegen wordt Bisphenol A (BPA) in bepaalde producten verboden vanwege de gezondheidsrisico’s. Nu blijkt dat Nederland een grote producent is van Polycarbonaat, een veel gebruikt plastic met BPA als belangrijke grondstof. Vanwege economische belangen en de chemische miljarden industrie is het dus niet zo gek dat wij niet worden voorgelicht door de overheid.

Tal van cosmetica merken vertonen misleidende reclames door te pretenderen dat zij natuurlijk zijn. Vaak wordt er dan inderdaad gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen maar worden er bijvoorbeeld minerale oliën toegevoegd om de productiekosten van een cosmeticaproduct aanzienlijk te verminderen of chemicaliën voor een langere houdbaarheid. Het op de markt brengen van cosmetica producten kent geen wettelijke voorschriften.
 Een product mag zichzelf dus onterecht natuurlijk noemen. Om consumenten te helpen beoordelen welke producten zich werkelijk natuurlijk mogen noemen, kan je deze herkennen aan het BDIH logo of het NATRUE-kwaliteitslabel, de strengste internationale keurmerken voor natuurcosmetica. Dit biedt garantie dat een product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Natrue Keurmerk  BIDH Keurmerk
Hieronder volgt een lijst met hormoonverstorende stoffen en ingrediënten die je beter kunt vermijden omdat daarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken.

Hormoonverstorende en synthetische stoffen:
Parabenen – Buthylparabeen Propylparabeen Methylparabeen, Ethylparabeen
Ethelhexyglycerin
Hydroxymethylglycinate
Joodpropynylbutylcarbamaat
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Unigerm
Suttocide
Neurotoxische conserveringsmiddelen zoals fenoxyethanol
Formaldehyde
Bisfenol-A (BPA)
Ftalaten
Kunstmatige parfums
Genetisch gemodificeerde of bestraalde ingrediënten

Harde oppervlakte-actieve stoffen zoals :
Natrium, ammonium en lauryl / laurethsulphates

Minerale oliën (werken huiduitdrogend):
Petrochemie, waaronder PEG’s, paraffine en andere glycolen.

Siliconen, Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina (Hart-Paraffin), Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin.

Check om te beginnen eens de achterkant van de producten in je badkamer, make-up of toilettas die je dag in, dag uit gebruikt. Kijk ook naar de producten die claimen op ‘natuurlijke basis’ te zijn of die ‘gezond’ klinken. Veel cosmetica merken pretenderen namelijk dat zij natuurlijk zijn, terwijl er allemaal chemicaliën aan worden toegevoegd!

Mocht je gemotiveerd zijn om de overstap te maken naar natuurlijke cosmetica is het aan te raden om dit onder begeleiding van een ervaren schoonheidsspecialiste te doen. Als de huid jaren lang verslaafd is geraakt aan minerale oliën en vetten, is zij nauwelijks nog in staat zelf nieuwe huidvetten aan te maken. Zodra je deze ingrediënten niet meer toepast, gaat de huid soms trekkerig en droog aanvoelen en ben je geneigd toch maar weer naar deze vette, huidbelastende stoffen te grijpen. Graag wil ik je in mijn praktijk in dit proces begeleiden, zodat je huid gaat stralen en zichzelf weer op een natuurlijke manier kan gaan herstellen!

Wil je producten bestellen of kennismaken met producten van Weleda of Living Nature? Klik dan op de webshop boven in de menubalk.

 

Advertenties